Filmofil - februar 2005
Filmofil je brezplačen - prosimo vas le, da ga posredujete tudi prijateljem. Če Filmofila ne želite več prejemati, so navodila za odjavo čisto spodaj.

 

 

Scenosled:

 

·         Vpogled: Mali film, ki dela velike valove

·         Ekspres novice

·         Novi filmi na trgu: izbor za februar 2005

·         Filmska izjava meseca



Riox-Dvdrent.com - prva videoteka na internetu v Sloveniji

Vpogled:  Mali film, ki dela velike valove


"Eppur si muove"
-
Galileo Galilei

Po velikem medijskem bumu se je končno znašel v kinu film Tu pa tam. Film, ki je bil deležen ogromne medijske pozornosti, saj je bil zavrnjen kar na dveh inštancah: najprej na festivalu slovenskega filma, kasneje pa ga je zavrnila še Skladova komisija za povečave. Mnogim se je zdelo, da bo šel film mimo brez pretirane pozornosti širše javnosti, a so se motili. Mediji so o njem začeli na veliko pisati in poročati. Zgodba o filmu, morda celo zanimivejša kot film sam, je bila enostavno prezanimiva, da bi bili tiho. Ob to so se nekateri zaradi takšnih ali drugačnih razlogov spotaknili. 

Tak odziv je bil deloma razumljiv, saj ni nihče pričakoval, da bo sorazmeroma majhen filmček prerasel v za naše razmere pravi medijski cunami. Film sicer ponosno nadaljuje pomembno tradicijo pionirskih, neodvisnih, gverilskih  filmov, ki so prinesli svežino v slovensko filmsko sceno. Filmov, kot so V petek zvečer, Jebiga, Amir, Zadnja večerja, Šelestenje, če jih omenimo le nekaj... Ne glede na to, ali so vam ti filmi všeč ali ne, je jasno, da so prinesli novo energijo in določene miselne premike. Nekaj, kar je slovenskemu filmskemu prostoru še kako manjkalo! 

In v tem smislu je pomemben tudi film Mitja Okorna Tu pa tam. Če so prejšnji gverilski poskusi bili še v glavnem deležni medijskega tepeža s strani raznih filmskih 'strokovnjakov' in pljuvanja vsepovprek, so se tokrat mediji zavzeli ZA to sceno. Kot da bi se strinjali z izjavo režiserja Mitje Novljana, ki je dejal: "Kakorkoli obrnemo slovensko filmsko produkcijo zadnjih let, dejstvo je, da so najbolj sveži in nekonformistični filmi prišli iz nepričakovanih, samoiniciativnih produkcij."

Celo na okostenelih kulturnih straneh Dela, kjer so ponavadi pametovali in sesuvali podobne filmske projekte, so namesto da bi objavili kritiko, tokrat v zgolj predstavitvenem tekstu zapisali: "Tako srečna in srčna konstelacija mlade ustvarjalnosti je mogoča samo enkrat v življenju! Zatreti, onemogočiti takšen trenutek bi bil, zdaj in tukaj, smrtni greh. Toliko se ta zadeva tiče tudi javnega filmskega sklada in vseh nas." Skratka, tektonski premik v miselnosti, čeprav je to trajalo nekaj let, je očiten. To je namreč napisal isti novinar, ki je bil v preteklosti najbolj proti podpori tovrstni ustvarjalnosti in v njej ni videl kakšnih plusov. In vendar se premika! 

Film Tu pa tam je pomemben še po eni plati: ker za povečavo na filmski trak ni dobil denarja od uradnih inštitucij, ga je poiskal v privatnem sektorju. Našel ga je pri podjetju Tuš. Kar je nadvse zanimivo. Tuš je na kinematografskem področju konkurent največjemu slovenskemu kinoprikazovalcu, katerega predstavniki so v preteklosti poudarjali, kako radi bi podprli slovenski film in kako so mu naklonjeni in bla bla bla (nazadnje smo o tem poslušali na okrogli mizi v okviru Festivala slovenskega filma), a ko je bilo treba zadevo podpreti konkretno - z denarjem, je na pomoč priskočil njihov konkurent. Vsekakor zabavno naključje, ki bo, upamo, k podobnim dejanjem spodbudilo tudi druge, ne samo kino akterje. Film kot poslovna priložnost? To je tudi popolnoma nov aspekt, ki ga je ravno tako še posebej izpostavila prav slovenska filmska gverila

Če ne drugega, bo imel Tuš s filmom obilo promocije, saj je ta zanj nekakšen trojanski konj: začetno špico z napisom 'Tuš predstavlja' sedaj vidijo tudi gledalci v konkurenčnih dvoranah - na premieri v Koloseju, recimo, je to gledalce kar nasmejalo. Zvito, ni kaj.

Film je torej končno v kinu, kjer mu gre izvrstno! Čestitke za filmski projekt in podvig Tu pa tam so utemeljene, če je film dober ali ne, pa naj vsak gledalec presodi sam pri sebi - ogled si vsekakor zasluži!

Mnenja gledalcev o filmu si lahko med drugim preberete tukaj.

 
 

 

Ekspres novice

·         Vroče debate o svetu filma: najdete jih tukaj (kliknite). Zanimivo branje, kjer izveste marsikaj insajderskega.

·         Začela je izhajati nova kinotečna (tiskana) publikacija Kinoplus, ki je nekakšen vodnik po nekomercialni kinematografiji. Kmalu pride tudi na internet (kar pomeni, da se bo dalo opozoriti na zares zanimive članke)! Zunaj je druga številka, izhaja pa vsak mesec.

·         Ali gledate filme prej, preden pridejo v kino? CNN ima članek o tem, kako zvedeti, katere piratske kopije so ok in katere ne,  ter tem, kako sploh šiba ves ta paralelni filmski svet, kjer se piratizirajo najnovejši hollywoodski filmi.

·         Delo je objavilo intervju s Francijem Slakom, ki je spregovoril o kolobocijah ob filmu Tu pa tam.

·         V Hollywoodu so razglasili nominacije za oskarje. Za največja favorita veljata filma Million Dolar Baby, režija Clint Eastwood in Aviator, režija Martin Scorsese, igra Leonardo DiCaprio. 

·         Za nobenega od dveh glavnih favoritov za oskarja še ni jasno, če jih bo kdaj možno videti tudi v Sloveniji, saj je njihov distributer podjetje Blitz, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov očitno ni zaželjeno na slovenskem trgu. 

·         Blitz ima v distribuciji tudi zanimiv zgodovinski ep Alexander, ki ga je režiral Oliver Stone. Kljub temu, da je bil film velik hit na Hrvaškem, še ni znano kdaj, če sploh, in kje bo predvajan (govori se, da naj bi ga vrteli samo v dvoranah Tuša). Pa naj se še kdo vpraša, zakaj piratstvo cveti: vsi omenjeni filmi so namreč že lep čas na internetu. Če torej nosite mikico z napisom 'Gremo, pirati!' in vam bo kdo težil, ga lahko mirno pošljete v tri materne in še v kak ljubljanski kino za povrh in naj kar tam gleda filme, ki so sploh na voljo. Več o tem tukaj.

·         Če ste pri volji za ljubiteljsko stran z amaterskimi filmčki, si oglejte Quappy.com. Takih strani bo verjetno vedno več in verjetno bo to tudi zanimivo novo poglavje na področju filmske gverile.

·         Na Filmofilu smo veliki ljubitelji zombie žanra, zato pozdravljamo prvi slovenski zombie film!

·         Filmski festival 600 - novi festival na sceni: Prireditelji sporočajo: "Festival 600 je namenjem vsem neuveljavljenim filmskim in video ustvarjalcem, ki ustvarjajo v neprofesionalnih razmerah. Želimo omogočiti, da filmarji svoje izdelke pokažejo tudi širšemu krogu ljudi. Cilj nam je ustvariti prijeten družaben in kulturni dogodek, poln zanimivih in inovativnih idej. Dobrodošli so filmi vseh žanrov – tudi porno ali erotični film ni izključen. Vaše filmske izdelke bo ocenjevala strokovna žirija, med drugimi tudi Ana Lasič in Mitja Okorn." Festival po potekal 4. marca 2005 ob 19. uri v MK Jarše, Jarška 44, v Ljubljani. 
Za več informacij odsrfajte na www.ff600.com. (stran je trenutno še v izdelavi).

·         17. februarja se bo v Kinodvoru začelo predvajanje dokumentarnega filma o življenju in delu pionirja slovenskega zvočnega filma in izumitelja Rudija Omote. Po 5. februarju bo zaživela tudi spletna stran filma: rudiomota.com.

·         Sony, Matsushita (Panasonic), Samsung in Philips, štirje največji svetovni izdelovalci elektronike, so se združili v prizadevanjih, da bi piratom otežili življenje. Spotoma ga bodo verjetno še marsikomu drugemu...

·         Če mislite, da so internetne flash animacije navadna otročarija, pomislite ponovno. Ustvarjalci risank JibJab svoje risanke prav lepo prodajajo vodilnim svetovnim portalom in tako lepo služijo. Če imate torej kakšne ideje za mini filmčke, ki bi obnoreli in zasvojili ljudi, hitro na delo!

·         Če pa vas navdušuje filmski haiku, si oglejte, kako lahko s čisto malo spretnosti in domiselnosti in vsega skupaj nekaj sličicami naredite zabavno zgodbico: 1. del in 2. del. Na internetu filmsko ustvarjanje dobiva mnoge različne dimenzije :)

·         Ste opazili, da imajo oskarji kar 2 različni uradni strani: Oscars.com in Oscars.org

·         Obletnica: Filmofil izhaja že 2 leti! Hvala vsem, ki ste nam pomagali, da smo v tem času dobili 7000 bralcev!

Imate sami kakšno novico, ki si zasluži omembo? Pošljite nam jo!

 

Novi filmi na trgu: izbor za februar 2005



Novo v ameriških kinih:
 

- Boogeyman - Drugi film iz horror fabrike Sama Raimija. Njegova produkcijska hiša Ghost House Pictures je pred tem naredila ameriški The Grudge.
- Inside Deep Throat - Dokumentarec o legendarnem porniču izpred 30 let.
- Cursed - Ponovno sta moči združila režiser (Wes Craven) in scenarist (Kevin Williamson) filma Scream.

Novo v slovenskih kinih:

-

Kino za sladokusce:

Spored za vse kinematografe najdete v največjem slovenskem napovedniku - Napovednik.com.

 

Filmska izjava meseca:


Poštenjakarski Martin Sheen v filmu Wall Street s prispodobo o tem, kako v današnjem poslovnem svetu obdržati osebno integriteto: "I don't go to bed with no whore, and I don't wake up with no whore. That's how I live with myself. What about you?" 

 

Oglašujte v Filmofilu! Kliknite tukaj za info ali nam pošljite email.


Filmofil - mesečnik o filmski sceni, (c) 2005, izhaja vsakega 1. v mesecu. Vse pravice pridržane. Naklada: ta številka je bila poslana 6992 naročnikom. Izdaja Megaklik d.o.o., naslov uredništva: Filmofil, Kosovelova 47, Ljubljana. Filmofil je vpisan v razvid medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo RS. S pomočjo zunanjih sodelavcev Filmofil piše in ureja Aleš Blatnik; uredniški svetovalec: Uroš Šetina, občasna kolumnistična zvezda: Vinc Kmačič.